Diverse vormen van oedeem

Wat is oedeem?

Oedeem is een opeenhoping van vocht ergens in het lichaam. Dit geeft een gevoel van spanning, druk, mogelijk een strak en hard gevoel in de huid en soms een pijnlijk of tintelend gevoel. Het betreffende lichaamsdeel voelt zwaar en moe aan en wordt dikker (voeten / benen, handen / armen, gezicht). Er zijn verschillende soorten oedeem, bijvoorbeeld lymfoedeem, veneus oedeem, lipoedeem.

Lymfoedeem

Het lymfesysteem in ons lichaam – bestaande uit lymfklieren en lymfvaten – zorgt voor de afvoer van vocht en eiwitten. Wanneer onderdelen van dit systeem beschadigd zijn door bijvoorbeeld een operatie (nieuwe heup, nieuwe knie, borstoperatie), een trauma of een behandeling tegen kanker (operatie/bestralingen) raakt de afvoer verstoord en treedt er oedeem op. Lymfoedeem kan door middel van oedeemtherapie gestabiliseerd of teruggedrongen worden.

Veneus oedeem

Veneus oedeem ontstaat door zwakte van de vaatwanden, met name in de benen (spataderen).

Lipoedeem

Ophoping van vet en vocht in het lichaam.

Oedeemtherapie / manuele lymfdrainage (volgens de methode Vodder)

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Manuele lymfdrainage is een massagetechniek die de afvoer van het (lymfe)vocht bevordert en de functie van de lymfevaten en lymfeknopen stimuleert.

Daarnaast is het soms nodig om compressie toe te passen in de vorm van zwachtels of bandages en steunkousen om te voorkomen dat het vocht zich steeds blijft ophopen.

Ook oefentherapie is van belang omdat er door het oedeem een bewegingsbeperking kan ontstaan. Bewegen is belangrijk voor de vochtafvoer door de werking van de spierpomp.

Er is ook aandacht voor de ademhaling. Bepaalde ademhalingstechnieken kunnen de afvoer van het vocht bevorderen.

De vochtafvoer kan soms gestimuleerd worden door lymftaping. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een manier van tapen die de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van het vocht bevordert.

Advisering en voorlichting over houding, beweging, ademhaling en ontspanning, huidverzorging, kleding en gewichtsbeheersing zijn eveneens een onderdeel van de therapie.

De effecten van oedeemtherapie

Door de oedeemtherapie wordt de zwelling lokaal teruggedrongen. Ook treedt er een verbetering van de (bewegings-)functie op. Daarnaast zal er sprake zijn van vermindering van de pijn, ontspanning, minder zwaar gevoel in arm of been, afname van de kans op infectie, snellere wondgenezing en een verbetering van de belastbaarheid en daardoor verbetering van de kwaliteit van leven. Eveneens is er een gunstig effect door oedeemtherapie bij sinusitis (zie onder vochtophoping), slaapstoornissen, hoofdpijn en problemen met de stoelgang.

Wij zijn ook geopend op maandagavond tot 20:00!

U kunt zich via onze site direct aanmelden voor een afspraak. Zo liggen uw gegevens al bij ons klaar bij uw eerste afspraak en kunt u snel van start met uw behandeling.