Hardloopanalysecentrum
In onze praktijk is het mogelijk met behulp van moderne technologie het hardlooppatroon gedetailleerd in kaart te brengen. Dit doen we met behulp van meerdere meetinstrumenten, waaronder audiovisuele feedback van het looppatroon op een groot scherm.
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar specifieke aspecten die een rol spelen bij hardlopers: de ideale maten van knieflexie, de ideale hoek van onderarm/bovenarm en de stapfrequentie bij het hardlopen. Met een speciaal programma waarbij wij in slowmotion het looppatroon bekijken, kan door de fysiotherapeut in onze praktijk geanalyseerd worden in hoeverre deze variabelen afwijken van het gemiddelde. Daarmee kunnen problemen bij het hardlopen worden opgespoord of klachten die zijn ontstaan tijdens het hardlopen worden verklaard.
Met deze methode gaat uw fysiotherapeut niet op zoek naar afwijkingen zoals artrose, hielspoor, platvoeten etc. Maar hij gaat met u op zoek of er oplossingen zijn die u bij het hardlopen kunt gaan inzetten. Hij maakt via een loopanalyse inzichtelijk hoe u op de juiste manier gebruik kunt maken van uw lichaam, met het doel aandoeningen juist te voorkomen. Een goede looptechniek is daarbij onontbeerlijk.
Er zijn veel verschillende stromingen die zich bezig houden met hardlopen. Denk daarbij aan natural running of gentle running, chi running,mindfull running en barefoot running. Maar ook het lopen in atletiekvergeningen en extremere vormen als trailrunning, extreme afstanden tot varianten zoals canicross (hardlopen met de hond).
Met een hardloopanalyse bewegen we ons op het vlak van preventie en/of het aanpassen van de belasting. Dit heeft als voordeel dat het aanpassingsvermogen van het lichaam aangesproken wordt. Daarvoor is het nodig om ‘het lopen’ te kunnen begrijpen en het te zien in het totaalpatroon van het bewegen van het gehele lichaam en ook van de gehele mens.
Fysiotherapeuten zijn specialisten in beweging. In onze praktijk zijn therapeuten zelf actief in de hardloopsport en hebben specifieke scholing op dit gebied gevolgd.
Veel gebruikte literatuur: Gentlerunning, laufen und laufanalyse dr. Mattias Marquardt, uitgegeven 2012, het duurloopmisverstand van Klaas Lok, born to run van Christopher McDougall e.a.