Hielspoor (fasciitis plantaris)

Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de hiel. Hielspoor leidt vaak tot hardnekkige hielpijn waarbij patiënten vaak klagen over (chronische) pijn in de hiel die bij het lopen of het staan direct verergert.

Wat is hielspoor?

Onder de voet loopt een brede pees, de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. De plek waar deze pees aan het hielbeen vastzit, kan door verschillende redenen pijn gaan doen. We noemen dat hielspoorklachten. Hielspoor komt zowel bij mannen en vrouwen even vaak voor, vooral boven de 40 jaar.

Wat is de oorzaak?

Hielspoorklachten ontstaan door tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat onder spanning en gaat irriteren. Daarnaast kunnen klachten ontstaan door verminderde belastbaarheid. Teven kan verzwakking van de kuitspieren of de spieren in de voet leiden tot minder ondersteuning van de voet.

Biomechanische overbelasting is een van de belangrijkste oorzaken. Dit kan te maken hebben met overgewicht, werk waarbij u lang moet staan, als u een lange wandeling heeft gemaakt en niet gewend bent te lopen, maar ook door herhaalde bewegingen tijdens werk of sporten (met name hardlopen) op een harde ondergrond. Ook een afwijkende vorm of stand aan de voeten (bijv. platvoeten) en/of een verkeerd looppatroon kunnen leiden tot grotere trekkracht op de voetzoolpees en bij de aanhechting van de pees op het hielbeen.

Wat kunnen wij aan uw klachten doen?

Wij gaan samen met u na of er mogelijk biomechanische obstakels zijn die (tijdelijk) kunnen worden vermeden en geven hierin advies (bijvoorbeeld over werk, lopen op een te hard ondergrond, trainingsfrequentie of afvallen). In de acute fase kan rekken van de voetzoolpezen, tapen en koelen de pijn verminderen. Ook kan training van de intrinsieke voetmusculatuur en de stabiliserende onderbeenmusculatuur de belasting op de peesplaat van de voet verminderen.We bespreken het gebruik van pijnstilling en de gevolgen hiervan. Daarnaast is therapietrouw ook een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat u van uw klachten afkomt. Verder zullen ook andere behandelmethodes met de daar bijbehorende effectiviteit ter spraken komen.

Wij zijn ook geopend op maandagavond tot 20:00!

U kunt zich via onze site direct aanmelden voor een afspraak. Zo liggen uw gegevens al bij ons klaar bij uw eerste afspraak en kunt u snel van start met uw behandeling.