Oedeemtherapie/manuele lymfedrainage

Het lymfesysteem

Ons lymfestelsel heeft een aantal belangrijke functies:

  • Het zorgt voor een goede immuniteit doordat het werkt als afweermechanisme. Bacteriën en afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Goede bouwstoffen worden door het lymfestelsel omgezet tot lichaamseigen stoffen en naar de bloedbaan gebracht. Deze kunnen zo opgenomen worden in ons lichaam.
  • Het stelsel heeft een afvoerende functie van vocht, eiwitten en andere grote moleculen.

Oedeem

Wanneer het lymfestelsel minder goed werkt, kan er een lymfeoedeem ontstaan. Dit is een vochtopeenhoping in de huid en in de onderhuid, waardoor een gevoel van stuwing ontstaat. Of tinteling en pijn. Een verminderde werking van het lymfestelsel is echter niet de enige mogelijke oorzaak voor een oedeem. Andere soorten oedeem zijn bijvoorbeeld:

  • traumatisch oedeem, bv. na een botbreuk, kneuzing of operatie.
  • veneusoedeem, bv. door een trombose, gips, ontsteking van de wanden van de venen, spataderen en aderverkalking.
  • Lipoedeem. Dat is een abnormale aanmaak van vetcellen
  • Oedeem wordt binnen de leer van de lymfologie onderverdeeld in primair, secundair en algemeen oedeem.

Behandeling

De eerste behandeling bij een oedeemfysiotherapeut zal bestaan uit een kennismakingsgesprek. Hierin krijgt u de mogelijkheid om uw klachten te bespreken, maar het is ook bedoeld om uw wensen en verwachtingen van de therapie in kaart te brengen.

Verder zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarbij gekeken wordt naar verschillende tekens en symptomen van uw gezondheidsprobleem. Aansluitend zal uw therapeut proberen uw gezondheidsprobleem voor u begrijpelijk of inzichtelijk te maken. Met die kennis bent u dan beter in staat te begrijpen welke factoren provocerend zijn voor het oedeem en die u dus beter kunt mijden.

De behandeling duurt gemiddeld 40 minuten. De basis van de behandeling is manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massagetechniek, die door vrijwel iedereen als pijnloos en ontspannend wordt ervaren. Deze techniek stimuleert de afvoer van het weefselvocht en is aanzienlijk zachter dan de massage zoals u die wellicht gewend bent bij een fysiotherapeut. Om het effect van de behandeling te behouden, zal er zo nodig gezwachteld worden. Dit noemen we compressietherapie. Wanneer de omvang van been/arm/hand is afgenomen, wordt er in overleg met u een steunkous aangemeten. Dit laatste is mede afhankelijk van de ernst van het oedeem. Soms wordt een specifieke tape gebruikt die de onderhuidse circulatie verbetert (lymftaping).
De behandeling kan worden aangevuld met spier- en ademhalingsoefeningen (ademtherapie) , oefentherapie, orgaangrepen en ontspanningstherapie. Dit om de afvoer van vocht in het lymfestelsel te bevorderen.

Vergoeding

Oedeemfysiotherapie wordt net als de gewone fysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraars. Bij een chronische vorm van oedeem worden de eerste twintig behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De daaropvolgende behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Staat de oorzaak van het oedeem niet vermeld in de zogeheten chronische lijst, dan wordt oedeemfysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding is dan afhankelijk van het afgesloten verzekeringspakket.

Uw therapeut

Fysiotherapie, arbeidsfysiotherapie, oedeemtherapie

Fysiotherapie, dry needling, oedeemtherapie