Ontspanningstherapie

Ontspanning kan nodig zijn de mens weer in balans te brengen. Wij zoeken ontspanning op veel manieren. Toch kan het zijn dat ook na een avond uit, na een nacht slapen of zelfs na een vakantie de echte ontspanning ver te zoeken is. Slapen is voor sommigen mensen nog een activiteit omdat ze geen echte rust kunnen vinden.

Ook slapen kun je leren. Behalve mensen een zekere slaaphygiene te leren kun je ook het loslaten trainen wat nodig is om in slaap te vallen. Hoe kun je stoppen met denken? Kun je zelfs wel stoppen met denken? Hoe kun je actief zijn zonder energie te verspillen aan onnodige stress? Samen met u kunnen wij op zoek gaan naar methoden die aansluiten bij uw interesses en talenten en uw krachten mobiliseren.

Er zijn mogelijkheden uw aandacht te trainen waarbij u stap voor stap meer en meer leert uzelf te voelen, bezig te zijn met nu. Dit vinden we terug in de “mindfulness”. Waarnemen zonder oordeel.

Er zijn veel ontspanningsmethoden om u bewust te maken waar u gespannen bent en hoe u los kunt laten, bijvoorbeeld autogene training of bewuste spierontspanning volgens Jacobson. Soms is spanning nodig om u optimaal voor te beiden voor een moeilijke

opdracht, maar een teveel of teweinig is beide onwenselijk.De autogene training gaat verder als alleen ontspanning want men kan zich ook mentaal op moeilijke situaties voorbereiden.

Bij ademtherapeutische trainingen wordt de adem gezien als drager van de emotie en kan via bewustwording van deze emoties ons verrijken. Zo wordt hyperventilatie als een uiting gezien van spanning en/of angst en nimmer als “foutief ademen”. De crux is hoe men omgaat met de angst

Angst evenals vecht- en vluchtreacties zijn cruciaal voor het ontstaan van spanningen. Je diepste angst in de ogen durven te zien is de sleutel tot loslaten. Durven dromen of je dromen durven een weg tot ontspanning.

In de haptonomie wordt gestreefd naar een optimale balans tussen spanning en ontspanning, de zogenoemde eutonie.

Wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet contact op te nemen.

Uw therapeut

Fysiotherapie, haptonomie, psychosomatische fysiotherapie