Rugspecialist

Een rug bestaat uit onder andere: wervels, ribben, spieren en verbindingsweefsel. De wervels (grote blokjes) worden afgewisseld door tussenwervelschijven (disci). Facetgewrichten zijn de gewrichtsvlakjes tussen de wervels en vormen mede de verbinding. Het ruggenmerg maakt onderdeel uit van het centrale zenuwstelsel. Het bevat zenuwbanen en –cellen waarlangs de signaalverwerking van de zintuigen loopt. Ook worden de uitgaande signalen naar de spieren door het ruggenmerg geleid. Armen en benen kunnen op die manier aangestuurd worden.

Omdat onze rug complex is en alle bewegingen via de rug plaatsvinden is onze rug gevoelig voor klachten. Rugklachten kunnen zich op verschillende plaatsen of door de gehele wervelkolom bevinden en zich dus manifesteren op diverse plekken buiten de rug. 

Acute rugklachten

Rugklachten worden acuut genoemd als de pijn heftig is en kort aanwezig. Men spreekt dan (soms) ook van ‘door de rug gaan’. Vaak ontstaat het heel plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting.

Chronische rugklachten

Dit zijn langer bestaande klachten Voor verbetering van dit soort klachten is een goede opbouw van belasting noodzakelijk om op de juiste manier de rug te belasten. Zowel bij ons in de praktijk als thuis of op het werk. Vanaf het moment dat je rug belast kan worden, zullen onze experts je daarbij helpen. Samen met hen ga je jouw rug op een juiste manier belasten om zo een begin te maken met het realiseren van je herstel.

We zijn ervan overtuigd dat je het lichaam moet blijven belasten en trainen. Behandelvormen zoals massage zijn in dit geval voorwaarde scheppend. Met begeleiding van de fysio ga je werken aan een sterk spierkorset rondom je wervelkolom. Samen met een goede houding, zul je gaan merken dat je minder klachten hebt.
Eerst worden de local stabilizers (kleine stabiliserende spieren) getraind en later de global movers (spieren die veel kracht leveren), daarna is er pas sparek van een goede core stability.

Behandeling/therapie

In essentie zijn de behandelingen verschillend tussen acute of chronische rugklachten. De vergelijkende factor is houdingsadvies en –veranderingen.

Acuut: 
Wanneer acute rugklachten een verstoorde beweeglijkheid van de wervelkolom veroorzaken kan mobilisatie een uitkomst bieden. Verkrampte weefsels worden in een aantal behandelingen losgemaakt. Moibiliteitsbeperkingen worden d.m.v. myogene, fasciale of arthrogene mobilisaties opgeheven. Wanneer het lichaam weer kan ontspannen en zijn mobiliteit heeft gekrege, wordt de behandeling afgerond met een eindevaluatie. Daarna zal de focus liggen op functionele training en training van stabiliteit en uithoudingsvermogen.

Chronisch:
Onze behandeling is erop gericht jouw rug langdurig sterk te maken zodat je de dingen kan (blijven) doen die graag wil doen, zonder angst voor terugval. Geleidelijk en stapsgewijs zul je jouw rug weer meer gaan belasten.

Algemeen

Wanneer de rugklachten terugkomen, wordt gekeken naar oorzakelijke factoren. Dan wordt de rug getraind en wordt aandacht geschonken aan lichaamshouding en activiteiten die je gewend was om te doen. Er wordt gekeken naar afwijkingen in de bewegingsketen. 

Specifieke training is gericht op sport, werk en soortwerk aan trainingsmogelijkheden. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan motorische controle training (motor controle impairment).

Onze praktijk heeft veel ervaring in het behandelen van rugklachten.

Wij zijn ook geopend op woensdagavond tot 21:00!

U kunt zich via onze site direct aanmelden voor een afspraak. Zo liggen uw gegevens al bij ons klaar bij uw eerste afspraak en kunt u snel van start met uw behandeling.