Spiegeltherapie

De afdeling Revalidatie Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Erasmus Rotterdam doet onderzoek naar de therapeutische effecten van spiegeltherapie. Zij ontwikkelde daarvoor een speciale oefenspiegel, onze praktijk heeft die ook aangeschaft. De precieze werking is nog onduidelijk, maar er worden goede resultaten gemeld bij Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Maar de oefenspiegel zou ook effect hebben bij patiënten die een CVA hebben gehad.

Bij spiegeltherapie wordt de aangedane hand onzichtbaar gemaakt achter een schot. De goede hand is zichtbaar in de spiegel. Het lijkt dan net of de aangedane hand beweegt, de hersenen worden dus eigenlijk gefopt.

De onderzoekers zeggen er zelf dit van: “De zogenaamde ‘mental imaging’ wordt onder andere in de sport ook veel toegepast. We kennen allemaal de beelden van de hoogspringer die in gedachten al vele malen de sprong heeft gemaakt voordat hij uiteindelijk de sprong waagt. Het is aangetoond dat dit soort training, zonder daadwerkelijk de beweging uit te voeren, kan leiden tot krachttoename en coördinatieverbetering.”

Spiegeltherapie wordt gegeven als onderdeel van een veel omvattender behandelingsprogramma.

Uw therapeuten

Fysiotherapie, haptonomie, psychosomatische fysiotherapie

Fysiotherapie, dry needling, oedeemtherapie